Limoncello is misschien de bekendste likeur uit Campania, maar de regio heeft nog veel meer te bieden. Dankzij de overvloed aan fruit en kruiden worden hier de heerlijkste likeuren en kruidenbitters gemaakt, elk met een eigen karakter. Met alles wat de regio voortbrengt, gaan ze bijzonder creatief om. Van geurige citrusinfusies tot aromatische kruidenlikeuren, de meest verrassende smaken komen hier tot leven. Ik zet een aantal bijzondere likeuren en kruidenbitters op een rij, perfect om te proeven tijdens een reis door de regio en misschien zelfs om mee naar huis te nemen.
Fogliolì
Op het kleine eiland Procida ontstond een uniek product met een hoofdrol voor de citroen. Maar waar bij limoncello de schil centraal staat, draait het bij Fogliolì om de bladeren. Deze bijzondere likeur is een ode aan het eiland, bedacht door de Procidani David en Cinzia. Na jaren in Florence te hebben gewoond, keerden ze terug naar hun geboortegrond en richtten AGRE op, een bedrijf dat lokale producten maakt. Ze ontdekten dat de aromatische citroenbladeren perfect waren voor een verfijnde likeur.

Fogliolì ontstaat door citroenbladeren met een vleugje citroenschil in alcohol te laten weken. Het resultaat is een goudgele likeur, net iets transparanter dan limoncello. De smaak heeft een verfijnde balans tussen het frisse zuur van citroen en het subtiele bittertje van de bladeren. Doordat er minder suiker wordt toegevoegd dan aan limoncello, behoudt Fogliolì zijn kruidige karakter. De likeur is verkrijgbaar in (souvenir)winkels en bars op Procida, waar Fogliolì zelfs in cocktails wordt verwerkt.
Olivoncino
Op Capri kun je de likeur Olivoncino proeven. Deze bijzondere creatie ontstond in 2005 in het hoger gelegen Anacapri, gevolgd door een kruidenbitter in 2018. Met de geur en smaak van het eiland als inspiratie maakte Vincenzo Torelli een eerste versie op basis van olijfbladeren en citroenschillen. Samen met vriend Alessandro Maresca en tante Maria verfijnde hij het recept tot een perfect gebalanceerde likeur. Olivoncino heeft een subtiele combinatie van mediterrane kruiden en een vleugje citroen, met een zachte nasmaak dankzij de olijfbladeren. De kruidenbittervariant wordt bereid met veertig wilde kruiden uit Anacapri, maar ook hier spelen de olijfbladeren de hoofdrol.

Rucolino
Een van de specialiteiten van het eiland Ischia is Rucolino, een kruidenbitter op basis van wilde rucola, die in overvloed op het eiland groeit. De pittige en licht bittere smaak van de plant zorgt voor een bijzondere likeur waarin als het ware een stukje van het eiland wordt gevangen. De enige echte Rucolino wordt geproduceerd door Ischia Sapori. Alleen flessen uit hun fabriek mogen deze naam dragen. Hoewel anderen hebben geprobeerd het recept te evenaren, blijft Ischia Sapori onnavolgbaar.

Amaro A’piperna
Naast rucola komt ook wilde tijm, piperna, veel voor op Ischia, vooral op de hellingen van de indrukwekkende Monte Epomeo. Deze aromatische plant speelt een belangrijke rol in de lokale keuken, bijvoorbeeld in het gerecht coniglio all’ischitana.
Met veel kennis en creativiteit ontwikkelde Giuseppe Di Massa een uniek recept waarin piperna de hoofdrol speelt. Hij gebruikte de wilde tijm om Amaro A’piperna te creëren, een kruidenbitter waarvan het recept nog altijd geheim is. Dit aromatische drankje is perfect als digestief na de maaltijd.

Concerto
In het groene Tramonti aan de Amalfikust wordt naast limoncello ook de bruine concerto-likeur geproduceerd. Deze likeur heeft zijn oorsprong in de oude traditie van de monniken van het Convento di San Francesco in Pucara. De naam concerto verwijst naar de perfecte harmonie van vijftien verschillende kruiden die veertig dagen in alcohol worden geweekt. Na deze tijd worden er nog diverse andere ingrediënten toegevoegd om de kenmerkende, harmonieuze smaak te creëren. Hoewel het niet wetenschappelijk is bewezen, zweren de inwoners van Tramonti bij de helende kracht van concerto, die volgens hen hoofdpijn en andere kwaaltjes kan verlichten.

Strega
Strega is een gele likeur die al sinds 1860 wordt geproduceerd in Benevento. De naam Strega, wat “heks” betekent, verwijst naar de oude legendes en mystieke verhalen die de regio Campania rijk is. Volgens een populaire overlevering zouden de heksen van Benevento hun rituelen en geheimen hebben gedeeld in de bossen rondom de stad. Deze verhalen inspireerden de makers van Strega, die besloten de naam van de likeur te baseren op deze magische en mysterieuze sfeer, die ook terugkomt in de smaak en het karakter van het drankje.

De likeur zelf is een complex mengsel van zeventig kruiden en specerijen, waaronder saffraan, munt, en rozemarijn. Het resultaat is een heerlijke, krachtige smaak die zowel zoet als kruidig is, met een opvallende gouden kleur. Strega wordt vaak na de maaltijd gedronken als digestief, maar wordt ook vaak verwerkt in cocktails en desserts.
Baba’ Re
Een vrij nieuwe creatie is Baba’ Re, een heerlijke likeur die de essentie van de Napolitaanse traditie in een fles vangt. Deze bijzondere drank combineert de rijke smaak van rum met de zachte textuur van een romige crème en stukjes babà, een bekend Napolitaans gebakje. Het resultaat is een smaakexplosie die je letterlijk in je mond smelt. Deze likeur is de perfecte manier om de beroemde babà, die je normaal eet, nu te drinken.
Fragolino
Fragolino wordt gemaakt van wilde aardbeien en is een specialiteit die je in de hele regio Campania kunt vinden. Het is een likeur met een dieprode kleur en is zowel fruitig als krachtig van smaak. Het wordt gemaakt door verse aardbeien in alcohol te laten macereren, waarna het mengsel gefilterd en gemengd wordt met een suikerstroop die apart wordt bereid. Het wordt genuttigd als digestief maar wordt ook gebruikt om desserts mee op smaak te brengen.
Pucchiacchella
In Agerola wordt de Pucchiacchella geproduceerd, een likeur gemaakt van een vetplant die tegenwoordig als onkruid wordt beschouwd. Vroeger werd deze plant, samen met andere lokale kruiden zoals artisjokken, wilde cichorei en rucola, gebruikt voor het maken van smaakvolle salades. Stokerij L’Alambicco heeft de Pucchiacchella nieuw leven ingeblazen door het in een smakelijk drankje te verwerken. Naast de vetplant worden nog tien andere typische kruiden van het Sorrentijns schiereiland en Amalfikust toegevoegd, samen met een paar geheime ingrediënten. Het resultaat is een verrassende en veelzijdige drank die heerlijk is om puur van te genieten, met ijs, in een cocktail, of zelfs in de koffie.

Guappa
Een bijzonder product uit de regio Campania is Guappa, een romige likeur die de rijke tradities van het gebied viert. Deze likeur wordt gemaakt met verse buffelmelk uit de regio, hetzelfde gebied waar de beroemde mozzarella di bufala Campana DOP vandaan komt. Het resultaat is een heerlijke, romige drank met een uitgesproken persoonlijkheid, die wordt verrijkt met drie jaar oude brandy.
Het idee voor Guappa komt uit de oude traditie van de herders in het Campania-gebied, die hun buffels vaak een naam gaven. Er wordt gezegd dat een buffel door haar herder “Guappa” werd genoemd – wat in het Spaans “mooi” betekent – omdat ze door iedereen werd bewonderd vanwege de grote hoeveelheid melk die ze produceerde. Deze melk werd op koude winterochtenden door de herders zorgvuldig gemengd met brandewijn of ruw gedistilleerde dranken om zich op te warmen.
Het is een likeur die zowel puur, met ijs, in de koffie of in cocktails perfect tot zijn recht komt. Het heeft een fluweelzachte textuur en een geurige smaak van hazelnoot en karamel, gecombineerd met de karakteristieke geur van buffelmelk.
Amarè
AmaRè is een kruidenbitter die wordt gemaakt van kruiden en planten uit de Koninklijke Engelse Tuin van het Reggia di Caserta, het Koninklijk Paleis van Caserta. Deze tuin, die in de achttiende eeuw werd aangelegd, herbergt een schat aan kruiden en planten die zijn verwerkt in het drankje dat in 1858 door Don Domenico Petrone werd ontwikkeld voor het Koninklijk Huis. Met ingrediënten zoals citrusvruchten, olijven, venkel en kamfer, heeft de likeur een verfijnde smaak met citrusachtige tonen en een licht bittere afdronk. AmaRè is perfect als digestief, puur of met ijs, maar ook heerlijk in cocktails.
Benieuwd naar meer culinaire specialiteiten van de regio Campania? Je vindt ze in onderstaande artikelen:
- Lekkernijen die je wilt proeven aan de Amalfikust
- Lekkers dat je wilt proeven in Napels
- De heerlijkste eilandspecialiteiten van Ischia
- De eilandspecialiteiten van Capri
- De heerlijkste eilandspecialiteiten van Procida
- Wijnen uit Campania
