Dat de Amalfikust een heerlijk gebied is om heerlijke hiking trips te maken, is duidelijk. Er zijn prachtige routes te vinden die je het idee geven dat je in een paradijs op aarde bent. Na het zien van vele foto’s en het lezen en horen van ervaringen van andere mensen, kan ik me voorstellen dat je niet kunt wachten om deze plaatsen zelf te gaan ontdekken. Graag geef ik je dan 1 advies mee: ga goed voorbereid op stap!
Misschien klinkt dit advies wat vreemd en haast overbodig maar ik heb een hoop zaken gezien die mijn wenkbrauwen deden fronsen. Zo kwam ik een keer op een warme dag, wandelend over het welbekende il Sentiero degli Dei, het Pad van de Goden, een jongeman op teenslippers tegen. Tijdens een andere wandeling was er een dame die haar handtas had meegenomen, iets waar ze al snel spijt van kreeg.
Daarom kan ik het niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om enigszins voorbereid te zijn.
Allereerst is het belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen wandelen en hiken. De overeenkomsten tussen beide activiteiten zijn groot, maar toch vergt hiken meer lichamelijke inspanning. Vaak wordt er gesproken van hiking wanneer je meerdere dagen de natuur in trekt. Het is daarom belangrijk dat je hierop ingesteld bent en je goed voorbereidt.
Hier een aantal tips op een rijtje voor wanneer je van plan bent op een wandeltocht in de bergen te ondernemen.
1) Kies de juiste schoenen
Het is erg belangrijk om passende en comfortabele schoenen te hebben wanneer je van plan bent een lange wandeling te gaan maken. Het is logisch dat je voor een wandeling in de bergen andere schoenen nodig hebt dan voor een wandeling over vlak asfalt. Neem vooral de tijd om verschillende schoenen te bekijken en te passen en zet op een rijtje wat je belangrijk vindt (waterdicht, ja of nee etc).
Goede schoenen hoeven overigens helemaal niet duur te zijn. Zelf heb ik een paar schoenen aangeschaft waar ik al vele kilometers mee gemaakt heb en enorm tevreden mee ben. Deze schoenen zijn van Quechua (Decathlon), zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, zitten heerlijk comfortabel en zijn waterdicht. De prijs: € 37,99,-
Uiteraard is dit persoonlijk en is het ook afhankelijk van welke wandeling je wilt maken of deze schoenen geschikt zijn.
2) Kleding
Wanneer je op pad gaat, houd dan vooral de weersverwachtingen in de gaten. Bij regen zou ik het sowieso afraden om de bergen in te gaan maar mocht je dit wel willen doen, zorg er dan voor dat je hiervoor de juiste kleding hebt. Zorg voor makkelijk zittende kleding en kies liever voor meerdere dunne laagjes in plaats van 1 dikke. Op deze manier ben je flexibeler ten opzichte van de weersomstandigheden.
Ook hier raad ik persoonlijk Decathlon aan omdat zij comfortabel zittende kleding hebben voor lage prijzen. Dit om te benadrukken dat het niet veel hoeft te kosten om goed gekleed de bergen in te gaan. Verschillende shirtjes en broeken heb ik uitgeprobeerd en ben daar erg tevreden over.
3) Rugzak
Zorg voor een rugzak die goed zit, voldoende ruimte heeft voor alle spullen die je mee wilt nemen (extra vest, trui, eten en drinken etc). Ga je meerdere dagen op pad, dan heb je uiteraard een grotere rugzak nodig dan voor een tocht van 1 dag.
4) Wandelstokken
Zelf gebruik ik de wandelstokken niet, maar ik weet dat anderen ze erg handig vinden. Het helpt bijvoorbeeld om de benen en de rug te ontlasten bij stukken die bergopwaarts gaan. Op die momenten wordt een deel van de energie namelijk geleverd door andere spierpartijen zoals de armen en schouders. Wandelstokken kunnen dus erg handig zijn om energie te besparen en het langer vol te houden. Bergafwaarts helpen de stokken bij het afremmen en vangen zij de klappen op die normaal gesproken door de knieën worden opgevangen.
5) Eten & drinken
Neem vooral voldoende eten en drinken mee voor onderweg. Op sommige routes zijn er namelijk geen horecagelegenheden en is het belangrijk om je eigen voorraad bij je te hebben. Op warme dagen vind ik het zelf het fijnst om vooral veel fruit te eten. De suikers geven mij de juiste energie om door te gaan en door het vocht blijf ik gehydrateerd. Ook zorg ik voor wat brood en eventueel een snack (energiereep, mueslireep of druivensuiker voor wat extra suikers).
6) Overige spullen
Omdat er altijd onverwachte dingen kunnen gebeuren, is het belangrijk om ook hier op voorbereid te zijn. Zorg daarom voor een EHBO-setje in je rugtas.
Andere voorwerpen die altijd handig zijn om bij je te hebben zijn: zonnebrandcrème, zonnebril, zakmes, GPS, tekentang, afvalzakje, zakdoekjes en een lijstje met noodnummers.
Met deze tips op zak kun je met een gerust hart op pad gaan en de mooiste plekken ontdekken!