Zoete lekkernijen van Napels die je wilt proeven

Napels is een levendige stad met een lange en rijke geschiedenis. Door de eeuwen heen hebben verschillende culturen hun stempel gedrukt op de stad, wat heeft geleid tot een overvloed aan zoete lekkernijen. Overal in Napels vind je banketbakkerijen waar een verscheidenheid aan gebak wordt gemaakt, dagelijks vers uit de oven. Van tijdloze klassiekers tot moderne creaties, de stad biedt voor elke smaak een zoete verrassing.

Ontdek tijdens een stedentrip Napels de zoete lekkernijen die elke zoetekauw absoluut zou moeten proeven.

napels dolci zoetigheid gebak

Sfogliatella

De sfogliatella is waarschijnlijk het meest bekende gebakje en geliefd bij vrijwel iedereen. Het heeft een schelpvormige structuur met een knapperige buitenkant en een rijke, zachte vulling van gezoete ricotta, gekonfijt fruit, een vleugje vanille en een hint van kaneel. Er zijn twee varianten: sfogliatella riccia, gemaakt van dun bladerdeeg, en sfogliatella frolla, gemaakt van zanddeeg. Ondanks het verschil in de buitenste laag, delen beide varianten dezelfde verrukkelijke vulling.

sfogliatella napels napoli

Babà

Babà is een paddenstoelvormig gebakje doordrenkt met rum, dat in verschillende varianten komt zoals babà met ijs of versies met chocolade of room tussen de helften. Hoewel babà wordt gezien als een typisch Napolitaans gebakje, komt de oorsprong eigenlijk uit Polen. Het verhaal gaat terug naar koning Stanislaus Leszczyński, die tijdens een boze bui een ‘Gugelhupf’ – een soort tulband uit zijn streek – door de kamer gooide en per ongeluk een fles rum raakte. De rum werd door het droge gebak opgenomen, waardoor het zachter en sappiger werd. De koning was meteen verkocht en zo werd de babà geboren. Het gebakje werd al snel populair in Frankrijk en via professionele chef-koks die werkten voor Napolitaanse adellijke families, verspreidde het zich naar de regio Campania.

Hoewel de oorsprong niet strikt Napolitaans is, wordt de babà toch beschouwd als een traditionele lekkernij van de regio Campania en is het dan ook te vinden in elke pasticceria.

Zeppola di San Giuseppe

In Italië wordt op 19 maart La Festa del Papà gevierd, oftewel Vaderdag. Deze dag staat in het teken van San Giuseppe, een heilige die door de kerk wordt vereerd als beschermheilige van vaders en een bron van inspiratie voor velen.

Bij deze feestdag hoort uiteraard een traditioneel gebakje. In de regio Campania kun je rond deze tijd overal de verrukkelijke zeppola di San Giuseppe vinden. Deze lekkernij lijkt op een donut, rond van vorm met een gat in het midden. De zeppole worden rijkelijk versierd met banketbakkersroom en bekroond met een sappige kers, en afgemaakt met een vleugje poedersuiker. Tegenwoordig bieden banketbakkers ook varianten aan met een vulling van room of zelfs Nutella. De zeppola kan zowel gefrituurd als gebakken worden bereid.

Pastiera napoletana

In Napels is Pasen niet compleet zonder de pastiera napoletana. Volgens de legende hebben we de Napolitaanse zeemeermin Partenope te danken voor het feit dat deze heerlijke taart elk jaar met Pasen op onze tafels belandt. Partenope koos de Golf van Napels als haar thuisbasis en begroette de lente met haar betoverende stem. Als dank gaven de Napolitanen haar zeven prachtige geschenken van de natuur: meel, ricotta, eieren, tarwe, kruiden, suiker en oranjebloesemwater. De zeemeermin bracht deze kostbare ingrediënten naar de goden, die er vervolgens de allereerste pastiera mee bakten. Als verwijzing naar de zeven gebruikte ingrediënten wordt de bovenkant van de pastiera versierd met zeven strepen.

pastiera napoletana napels

Hoewel deze zoete lekkernij traditioneel met Pasen wordt geassocieerd, is de pastiera het hele jaar door een geliefd gerecht in Napels. Je vindt het als dessert op de menukaarten van talloze restaurants, en in de pasticceria’s kun je zelfs mini-versies van deze traktatie scoren tijdens een stedentrip naar Napels.

Fiocco di neve

De fiocco di neve, wat letterlijk ‘sneeuwvlok’ betekent, heeft snel de harten van de Napolitanen veroverd. Het gebakje is razend populair geworden en andere pasticceria’s hebben geprobeerd iets soortgelijks te produceren, vaak zonder succes. Voor de originele fiocco di neve moet je bij Pasticceria Poppella zijn. Zij bedachten dat een kleine brioche gevuld met een ricottacrème een perfecte combinatie zou zijn.

Het gebakje is klein en luchtig, maar heeft een rijke smaak. Naast de klassieke fiocco zijn er ook varianten met chocoladevulling en pistache. Poppella houdt hun recept strikt geheim, dus blijft het gissen hoe zij de fiocco zo heerlijk luchtig weten te maken.

fiocco di neve napels zoet

Graffe napoletane

De graffe napoletane zijn een traditionele lekkernij, bereid met een deeg van bloem en aardappelen. Ze hebben de vorm van gefrituurde donuts en worden rijkelijk bestrooid met suiker. Hoewel ze oorspronkelijk tijdens de Carnavalsperiode werden gegeten, zijn ze nu het hele jaar door te vinden in Napels en de rest van de regio Campania.

graffa napels lekkers

Mostaccioli

Mostaccioli zijn een specialiteit uit Napels die je rond de kerstperiode kunt vinden. Deze ruitvormige koekjes hebben een zachte binnenkant en zijn aan de buitenkant bedekt met een laagje pure chocolade. De vulling bestaat uit een mengsel van honing en gekonfijt fruit. In de laatste jaren zijn er veel nieuwe varianten ontstaan, waaronder mostaccioli met witte chocolade.

Struffoli

Een Napolitaans kerstdessert dat niet alleen heerlijk is maar ook een feest voor het oog, zijn de struffoli. Hoewel dit Italiaanse kerstdessert vaak als typisch Napolitaans wordt gezien, heeft het mogelijk zijn oorsprong in het Griekse verleden van Napels. In de Griekse keuken bestaat namelijk een gerecht dat hier sterk op lijkt: loukoumades. Hoe dan ook, dit recept is volledig geïntegreerd in de lokale keuken en is een onmisbaar onderdeel van de feestdagen.

struffoli napels

Het dessert bestaat uit ontelbare kleine deegballetjes doordrenkt met anijslikeur, die vervolgens knapperig worden gefrituurd. Na het afkoelen worden ze zorgvuldig op een schaal gelegd en overgoten met verwarmde honing. Als finishing touch wordt deze heuvel van balletjes rijkelijk versierd met kleurrijke snoepjes, suikerdecoraties en gekonfijt fruit. Tijdens de feestperiode zijn de etalages van banketbakkerijen vaak versierd met porties struffoli, in diverse groottes.

struffoli kerst napels

Roccocò

Roccocò is het dessert waarmee Napolitaanse families de lunch op 8 december, het feest van Maria Onbevlekte Ontvangenis, afsluiten. Het zijn ronde, knapperige koekjes met een gat in het midden, gemaakt van amandelen, meel, suiker, verschillende kruiden en sinaasappelrasp. Vanwege hun stevige textuur is het gebruikelijk om ze te dopen in vermout, mousserende wijn, witte wijn of marsala.

Migliaccio napoletano

De migliaccio napoletano is een traditionele taart die vooral tijdens de carnavalsperiode in de regio Campania wordt bereid. Oorspronkelijk gemaakt met gierstmeel, een geliefde basis voor veel eenvoudige desserts, heeft deze heerlijke creatie in de loop der tijd een transformatie ondergaan. Geleidelijk aan werd het gierstmeel vervangen door griesmeel en werden enkele subtiele aanpassingen doorgevoerd om tot de huidige, verrukkelijke versie van deze hemelse taart te komen. Met zijn romige textuur en verleidelijke smaak is de migliaccio een waar genot voor de smaakpapillen.

migliaccio napoletano taart napels

Chiacchiere

Een ander opmerkelijk gerecht tijdens de Carnavalsperiode zijn de chiacchiere. Deze Italiaanse lekkernij wordt door het hele land gevierd, hoewel de naam en bereidingswijze van regio tot regio kunnen verschillen. Chiacchiere, wat letterlijk “praatjes” betekent, zijn knapperige, gefrituurde koekjes. Door de jaren heen zijn er talloze variaties ontstaan, en tegenwoordig kun je ze zelfs vinden met een laagje chocolade of pistache erop.

In Napels kun je het niet hebben over chiacchiere zonder de sanguinaccio te noemen. Sanguinaccio is een typisch Napolitaans dessert dat perfect is om de chiacchiere in te dippen. Oorspronkelijk werd het gemaakt met varkensbloed, wat de naam verklaart. Gelukkig wordt het nu zonder varkensbloed bereid en is het gewoon een heerlijke chocoladepudding die uitstekend samengaat met de knapperige chiacchiere.

chiacchiere carnaval napels napoli

Via col vento

Via col vento betekent letterlijk ‘weg met de wind’. De naam verwijst naar de lichtheid van dit ronde gebakje, dat zo licht is als een briesje. Exclusief verkrijgbaar bij Pasticceria Colmayer in Napels, staat het bekend in de hele stad en ver daarbuiten. In 1989 introduceerde banketbakker Pasquale Colmayer hier met succes de eerste versie van de Via col vento. Oorspronkelijk werd het luchtige deeg eenvoudig besprenkeld met poedersuiker, maar tegenwoordig zijn er veel meer varianten beschikbaar. Je kunt kiezen uit Via col vento met pistache, Nutella, witte chocolade, of zelfs met Kinder Bueno. Het maken van een keuze zal dus nog moeilijk worden!

Il ministeriale

Bij Scaturchio, een van Napels’ meest bekende en gewaardeerde banketbakkers, kun je exclusief genieten van de ministeriale. Deze donkere chocolade bonbon heeft de vorm van een medaillon en is gevuld met een heerlijke likeurcrème. Het werd voor het eerst gecreëerd door Francesco Scaturchio in 1905. Het grote succes van deze bonbon inspireerde de banketbakker om de prestigieuze titel van hofleverancier aan te vragen. Dit proces bracht hem door een uitputtende bureaucratische reis langs verschillende ministeries, waar de bonbon zijn unieke naam aan heeft te danken.

Torta Caprese

De torta caprese, zoals de naam suggereert, vindt zijn oorsprong op het eiland Capri in de Golf van Napels. Deze chocolade-amandeltaart maakte zijn debuut pas in 1920, maar heeft sindsdien een onuitwisbare plek veroverd in de regionale keuken. Deze heerlijke lekkernij heeft zich stevig genesteld in de harten van fijnproevers en is onmisbaar geworden in de Zuid-Italiaanse culinaire traditie.

torta caprese capri

Het verhaal achter deze smakelijke creatie begint met een kleine vergissing van banketbakker Carmine di Fiore. Carmine stond voor de uitdaging om een smeuïge amandelcake te maken voor een gezelschap van belangrijke gasten. Echter, in een moment van verstrooidheid vergat hij per ongeluk een cruciaal ingrediënt: de bloem. Wat begon als een vergissing, bleek al snel een culinaire triomf te zijn.

Tot zijn eigen verbazing leverde Carmine een meesterwerk af: de taart had een zijdezachte kern en een knapperige buitenkant, en de gasten waren verrukt door de heerlijkheid van zijn creatie. Dit ‘ongelukje’ veroverde al snel de harten van de inwoners van Campania en groeide uit tot een van de meest geliefde lekkernijen in de hele regio.

torta caprese napels capri

Meer info en tips over Napels vind je onder andere in onderstaande artikelen:

felicia salerno travel

Booking.com